Een van die avonden van het lezen van de openbare verhoren naar het misbruik in Rooms Katholieke gestichten in Ierland.
Een van die avonden dat ik heel erg gelukkig ben met die mensen die de moed opbrengen hun mond open te doen.
Een van die avonden van besluiten "wat doe ik met mijn strot"
Een van die avonden dat ik heel gelukkig ben met mijn vastbeslotenheid mijzelf serieus genoeg te nemen om mijn eigen verhaal te willen weten zonder alle leugens en ben gaan zoeken
Een van die avonden dat ik blij ben dat ik de moed had zovele nachten de horrorstories lezen van zovelen anderen, metend , (h)erkennend , denkend en wegend ......
Een van die avonden dat ik blij ben mijn eigen verhaal nu te weten.
Een misbruik-verhaal!
Een van die avonden dat ik weet dat wij allemaal nog steeds liegen
over de lepra-kolonies in onze samenleving die wij kinderbescherming noemen.
Een van die avonden dat ik weet dat ik die lepra-kolonies ken.
Een van die avonden dat ik weet wat "voorgoed gaan" betekent.
Een van die avonden dat ik weet wie ik ben en wat de leugens zijn welke mij daarover in mijn ziel zijn gestampt.
Een van die avonden dat ik weet dat het hebben van een oordeel noodzakelijk is.
'Het is werkelijk verbijsterend om te ontdekken dat, na decennia van
vervalste geschiedenis en ideologische manipulatie, uiteindelijk niets uit
de herinnering verdwijnt.'
(de Tsjechische president Václav Havel, 1993)
Netwerk donderdag 8-6:
Ondanks toezeggingen van de regering zijn er nog steeds te weinig opvangplekken in de jeugdzorg. Sommige jongeren met gedragsproblemen worden daarom uit nood in jeugdgevangenissen ondergebracht. De 13-jarige Melissa is een van hen. Zij zit al zeven maanden onterecht in een gevangenis, omdat er elders geen plek voor haar was. Melissa was het slachtoffer van een groepsverkrachting en moest naar een gesloten inrichting voor behandeling en voor haar veiligheid. Omdat in de reguliere opvangplekken geen plaats was, kwam ze terecht tussen jeugddelinquenten die onder meer overvallen op hun kerfstok hebben. Ook kreeg ze niet de behandeling die ze nodig had.
Melissa is geen uitzondering. Jaarlijks komen ongeveer 2000 jongeren in jeugdgevangenissen terecht omdat ze elders niet kunnen worden geplaatst. Voor de kinderen en de ouders is dat vaak een traumatische gebeurtenis.
Eind april trok het kabinet 130 miljoen euro extra uit om de wachttijden in de jeugdzorg en de jeugd-ggz te verkorten. Het doel is dat vanaf 2007 jongeren niet langer dan negen weken op jeugdzorg hoeven te wachten. Ook maakte staatssecretaris Ross van Volksgezondheid afspraken met de jeugdzorg om meer jongeren te helpen. In Netwerk aandacht voor de wachtlijsten voor behandeling in jeugdinrichtingen en de gevolgen daarvan. In de uitzending het verhaal van Melissa, die al meer dan een half jaar in een gevangenis zit en wacht op een behandeling.
Rondom 10 donderdag 8-6
Het loopt uit de hand in de Nederlandse jeugdgevangenissen. De personeelsleden kunnen de, vaak zwaar gestoorde, jonge criminelen niet meer aan. Geweld, seksuele intimidatie en een voortdurende gezagscrisis bepalen het dagelijks leven in de jeugdgevangenissen. Jongeren die nog baat hebben bij behandeling, krijgen dat niet of nauwelijks meer.
De afgelopen maanden kwam de crisis in de justitiële jeugdinrichtingen Harreveld en Den Engh naar buiten. Maar in bijna alle jeugdgevangenissen dreigt het helemaal mis te lopen.
Justitie en politiek Den Haag koesteren ondertussen nog steeds de illusie dat de duizenden jongens en meisjes wél te behandelen en te verbeteren zijn. Is dat een terecht geloof in een humane aanpak van probleemjongeren? Of vragen de extreme problemen van deze gestoorde jongeren om een andere aanpak? En bestaat die andere aanpak wel?
Daarover in Rondom Tien een live debat met ouders, jongeren die in de jeugdgevangenissen hebben gezeten, gevangenis-medewerkers en gevangenis-directeuren.
(!ontbreken nog 2 reacties die hierop bij punt kwamen!)
reacties 2 bekeken x 80
Geen opmerkingen:
Een reactie posten