EDINBURGH (RKnieuws.net) - Een rooms-katholieke tiener heeft haar gemeente in Schotland aangeklaagd wegens de beslissing haar bij protestantse pleegouders te huisvesten. De unieke rechtszaak kan een precedent scheppen voor meer mensenrechtenkwesties.
De aanklaagster is een 18-jarig meisje uit de gemeente Highlands (Schotland) dat alleen bekend is onder de initialen ”AR”. In mei 1997 werd zij, op 8-jarige leeftijd, door de gemeente in bescherming genomen. Sindsdien heeft ze achtereenvolgens bij twee protestantse gastfamilies gewoond.
Deze beslissing getuigt van weinig respect voor de geloofsovertuiging van het meisje, zo menen haar advocaten. De gemeente zag er niet op toe dat „haar geloof gedurende de periode bij haar gastouders in acht werd genomen en voldoende werd gefaciliteerd.”
De zitting zal plaatsvinden in het hoogste gerechtshof van Schotland, de ”Court of Session” in de hoofdstad Edinburgh. In een korte reactie geeft rechter Lord Uist al aan dat de zaak geen precedent heeft en dat daarin „nieuwe en moeilijke thema’s” worden aangekaart.
De gemeente Highland is vooralsnog vast van plan haar handelwijze „krachtig” te zullen verdedigen
v
Moeder mag kinderen sektegeloof niet inhameren
Rechter beperkt omgangsrecht van fanatiek vrome vrouw
Van onze redacteur
BRUSSEL -- Haar man had de drie kinderen meegenomen naar een film van Harry Potter "terwijl iedereen toch weet dat dit een prent vol zwarte magie is". Moest de rechter een sterker bewijs hebben dat hij de kinderen een slechte opvoeding geeft, argumenteerde de fanatiek vrome vrouw voor de rechter. Het draaide anders uit: haar werd het hoederecht ontnomen "in het belang van de kinderen".
Het is geen alledaagse uitspraak die 'De Juristenkrant' signaleert. Een fanatiek gelovige vrouw verloor in een echtscheidingsprocedure het hoederecht over haar drie kinderen. Ze krijgt ze nog enkel op bezoek om de veertien dagen en tijdens de helft van de schoolvakanties.
De rechter verwijt de moeder dat ze haar extreme geloofsovertuiging aan de kinderen opdringt. De vrouw loopt hele dagen te bidden en verkettert al wie niet volgens Gods gebod leeft, inbegrepen de vader.
In haar huis wilde ze een kapel inrichten, vol met heiligenbeelden. De dochters verbood ze een broek of een zwempak te dragen. Een schoolfeest mochten de kinderen niet bijwonen, omdat hun daarbij een onschuldig lied werd aangeleerd waarin de naam Mefisto voorkwam. Voor de moeder ging het om een satanisch ritueel. Op een van de kinderen werd zelfs een duiveluitdrijving toegepast.
Voor de vader werd het allemaal te veel. Hij vroeg, in afwachting van de uitspraak van de echtscheiding, het hoederecht over de kinderen. Rechters gaan daar niet gemakkelijk op in. In het pedagogisch belang van de kinderen leggen ze de "gezagsuitoefening" over de kinderen doorgaans bij beide ouders.
Maar in dit geval bleek de vrouw een slechte advocaat in de eigen zaak. Haar pleidooi voor de rechter, met het verhaal over Harry Potter, was klaarblijkelijk veelbetekenend. Na de voorzitter van de rechtbank in Oudenaarde legde ook het hof van beroep in Gent haar omgangsrecht met de kinderen aan banden.
"Het gaat inderdaad om een uitzonderlijke uitspraak", zegt Eveline Van Hoecke, de advocate van de vader.
"Maar dat is volledig op rekening te schrijven van de onverzettelijkheid van de moeder. En ze legt zich niet bij de uitspraak van de rechter neer. Ze neemt haar kinderen opnieuw mee naar geloofsbijeenkomsten, zodat wij verplicht zijn de jeugdrechter te vragen haar omgangsrecht nog meer te beperken en het bijvoorbeeld enkel toe te staan onder begeleiding."
De vrouw staat volgens de advocate onder sterke invloed van enkele familieleden die de conservatieve geloofsleer van de Franse bisschop Lefevre aanhangen. Eveline Van Hoecke: "Wij hebben niet gevraagd dat de moeder haar geloof zou afzweren. De vrijheid van godsdienst is voor de Belgische rechters onaantastbaar, en terecht. De moeder mag zelfs haar godsdienstige ideeën aan haar kinderen meedelen. Maar ze mag de kinderen niet in haar geloofspraktijken betrekken, waar dan ook, omdat de kinderen erdoor in de war geraken. Ze zijn tussen zes en negen jaar oud en kunnen zich hierover nog geen eigen oordeel vormen."
De rechter neemt het de vrouw eveneens kwalijk dat ze haar kinderen verbiedt deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten, terwijl algemeen aanvaard is dat die een positieve invloed hebben op de sociale ontwikkeling van een kind.
De echtscheidingsprocedure heeft inmiddels haar sporen nagelaten bij de kinderen, die op school achterstand hebben opgelopen en logopedielessen volgen.
Het is niet de eerste keer dat een rechter een ouder het omgangsrecht beperkt om religieuze redenen. In Luik kreeg een vader het verbod om zijn vijfjarig zoontje mee te nemen naar de zondagse bijeenkomsten van Jehova's getuigen. En de vrederechter van Antwerpen legde een soortgelijk verbod op aan een vader die lid was een sekte die zich de 'Baptisten' noemt."De vrouw wil gewoon niet luisteren", zegt advocate Van Hoecke. "Maar ik zie haar nog altijd in de eerste plaats als een slachtoffer van een familiesekte."
bron: De Standaard, 8 mei 2003
Geen opmerkingen:
Een reactie posten